Σκοπός & Όραμα του Συλλόγου " ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ"

 

Βασικός και άμμεσος στόχος του Συλλόγου μας η ίδρυση πρότυπων δομών εκπαιδευσης και δομών αυτόνομης διαβίωσης ( Ξενώνας) για παιδιά ηλικίας από δέκα (10) ετών και άνω.

Μελλοντικός και ύψιστος στόχος μας , η ίδρυση σύγχρονου Οικοτροφείου ,ώστε να διασφαλιστούν τα μέσα για μια προστατευμένη και αξιοπρεπή ζωή , καθ όλη την διαρκεια του βίου τους και κυρίως, όταν δεν θα έχουν την φροντίδα των γονέων τους.

    Ειδικότερα , σκοπός του Συλλόγου είναι να εργαστεί :

 • Για την παροχή τροποποιημένων ( δομημένων) εκπαιδευτικών προγραμμάτων , προσαρμοσμένων στο εξελικτικό επίπεδο λειτουργίας των αυτιστικών ατόμων , τόσο στην παιδική , όσο και στην εφηβική , αλλά και στην υστερότερη ηλικία τους.
 • Για την εξασφάλιση επαγγελματικής εκπαίδευσης , εξειδίκευσης και προστατευμένης εργασίας , στα αυτιστικά άτομα που έχουν αυτή την δυνατότητα.
 • Για την ένταξη των αυτιστικών παιδιών σε κατάλληλα οργανωμένες κοινότητες για τα άτομα που έχουν ανάγκη ολοκληρωτικής προστασίας όταν οι οικογένειες τους δε θα μπορούν να τα φροντίσουν πια.
 • Για την παροχή κάθε βοήθειας προς τις οικογένειες των αυτιστικών ατόμων , προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα πολλαπλά προβλήματα τους.
 • Για την διευκόλυνση της επιστημονικής έρευνας σχετικά με τον αυτισμό.

Για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας , ώστε να καταπολεμηθεί ο κοινωνικός αποκλεισμός των αυτιστικών ατόμων και να διευκολυνθεί η ομαλή κοινωνική ένταξη τους.

    Ο Σύλλογος μας θα επιδιώξει την επίτευξη των ανωτέρω στόχων με κάθε δυνατό μέσο και ειδικότερα:

 •   Με την συστηματική και επίμονη ενημέρωση των αρμοδίων κρατικών φορέων , των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων της Ευρωπαικής Ένωσης

και κάθε άλλου σχετικού φορέα.

 • Με την εξασφάλιση της συνεργασίας και βοήθειας της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , της Ευρωπαικής Ένωσης αλλά και άλλων οργανισμών , εταιρειών ιδιωτών κτλ.
 • Με την έκδοση σχετικών εντύπων , με αρθρογραφίες στον Τύπο και συμμετοχή σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα , με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνιας και την ευρύτερη κοινωνική συμμετοχή στα προβλήματα των αυτιστικών ατόμων.
 • Με την οργάνωση κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων με στόχο τηςν ευρύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση και οικονομική στήριξη του Συλλόγου και της δράσης του.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Σήμερα στην Ελλάδα , τα ειδικά θεραπευτικά κέντρα όπου γίνεται διάγνωση , θεραπεία και εκπαίδευση των αυτιστικών παιδιών είναι ελάχιστα , ενώ δεν υπάρχουν -τουλάχιστον μέχρι σήμερα- ειδικά πλαίσια για την εκπαίδευση και απόκατάσταση -επαγγεματική και κοινωνική - των αυτιστικών παιδιών από την ηλικία των δέκα(10) ετών και άνω.

Και κυρίως , κανένα μέχρι σήμερα δεν πληρεί τις προυποθέσεις για την δια βιου κάλυψη και προστασία των αυτιστικών παιδιών που αποτελει και το βασανιστικότερο και βασικότερο μέλημα των γονέων τους, όταν θα κλείσει για αυτούς ο βιολογικός κύκλος....

Η δημιουργία ενός καταφυγίου -γιατι περί αυτού πρόκειται και όχι ενός ακόμα ιδρύματος -πρωτοποριακού σε δομή και οργάνωση για τα ελληνικά δεδομένα , εφόσον θα καλύψει τις ανωτέρω ελλειψεις που θα στεγάσει τα παιδιά μας από την ηλικία των δέκα (10) ετών περίπου και σε όλη την υπόλοιπη ζωή τους -ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες τους και δυνατότητες τους ειναι ο στόχος η ευχή και όραμα όλων εμάς των γονέων και φίλων αυτιστικών ατόμων.

 Το όραμα όλων εμας των γονέων και φίλων αυτιστικών ατόμων είναι να εξασφαλίσουμε τα δικαιώματα τους στην υγεία στην εκπαίδευση,στην εργασία και να προασπίσουμε τα ισότημα δικαιώματα τους στην ζωή.

Ήδη έχει επιλεγεί ο χώρος , όπου θα οικοδομηθεί η "ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ" σε κατάφυτη περιοχή στο Γραμματικό Αττικής , έκτασης 11 περίπου στρεμμάτων

Η στέγη θα είναι δυναμικότητας 40-50 ατόμων ηλικίας από 10 ετών και άνω και θα περιλαμβάνει:

 • Ολιγομελή παιδαγωγικά τμήματα ημερήσιας φροντίδας , που θα παράσχουν εξατομικευμένα προγράμματα θεραπείας και εκπαίδευσης με την υποστήριξη της διεπιστημονικής ομάδας του Ιδρύματος (Παιδοψυχολόγοι , Ψυχίατροι , Ειδικοί Παιδαγωγοί, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Ψυχολόγοι , Εργοθεραπευτές , Γυμναστές)
 • Σύγχρονα εργαστήρια επαγγελματικής κατάρτισης .
 • Ξενώνα για τα παιδιά ηλικίας έως και 18 ετών , που θα εξυπηρετεί τα προγράμματα αυτόνομης διαβίωσης για την ομαλότερη κοινωνική ένταξη τους αλλά και τις οικογένειες τους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
 • Σύγχρονους κοιτώνες διαμονής και αντίστοιχους βοηθητικούς χώρους για τους οικοτρόφους ηλικίας 18 ετών και άνω.
 • Χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας (παιδική χαρά , πισίνα, γυμναστήριο).
 • Συγχρονα Ιατρεία (παιδιατρικό , οδοντιατρικό) και Αιμοδυναμικά Εργαστήρια ,επανδρωμένα με έμπειρο επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό για την παροχή ολοκληρωμένης ιατρικής φροντίδας και πρόληψης προς τα εξυπηρετούμενα παιδιά μας που συγχρόνως θα εργαστούν στον τομέα της έρευνας για την περαιτέρω διερεύνηση του φαινομένου του αυτισμού.

Ευελπιστούμε και αγωνιζόμαστε, ώστε ο χώρος αυτός να συγκεντρώσει όλες τις απαραίτητες προυποθέσεις , τόσο σε υλικοτεχνικό , όσο και σε επιστημονικό επίπεδο, για να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών μας -θεραπευτικές , εκπαιδευτικές , κοινωνικές , ψυχικες- και να τους εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή εκβαση στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και μια αξιοπρεπή και προστατευμένη ζωή , όταν δεν θα μπορούμε να ειμαστε πια κοντά τους......

Απώτερος στόχος στην προσπάθεια μας:

Η ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΞΣΦΑΛΙΣΗ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ