Αυτισμός

 

 

Λίγα λόγια για τον αυτισμό :

     Ο αυτισμός είναι μια ισόβια νευροαναπτυξιακή διαταραχή , που εκδηλώνεται στους πρώτους τριάντα (30) μήνες ζωής και κυρίως στα αγόρια.

     Το παιδί με αυτισμό (εαυτισμό)δυσκολεύεται να κατανοήσει όσα βλέπει , ακούει και γενικά αισθάνεται , με αποτέλεσμα να κλείνεται στον εαυτό του και να

    παρουσιάζει μια έκδηλη εσωστρέφεια.

    Η βαρύτητα των χαραστηριστικών του αυτισμού διαφέρει από άτομο σε άτομο , συνήθως όμως παρατηρούμε :

  • Διαταραχή στην επικοινωνία (λεκτική και μη λεκτική)
  • Διαταραχή στην κοινωνικοποίηση (δυσκολία κοινωνικής επαφής και σχέσης)
  • Δυσκολία στην ανάπτυξη παιχνιδιού και φαντασίας (διαφορετικές αισθητηριακές αντιλήψεις, φυσικές ιδιομορφίες και ασυνήθιστες συμπεριφορές)
  • Το ρεπερτόριο των συμπεριφορών (παρουσία επαναληπτικών & στερεοτυπιών,αντίσταση στην αλλαγή)

Ο αυτισμός παρουσιάζεται σε όλο τον κόσμο , σε όλες τις φυλές , τις εθνικότητες και τις κοινωνικές ρίζες.

Σύμφωνα με διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα:

  • Το 2009 το ποσοστό που διαγνώσθηκαν με αυτισμό , ξεπερνούσε κατά πολύ το ποσοστό των παιδιών που διαγνώσθηκαν με καρκίνο ,AIDS και διαβήτη.
  • Πριν 20 χρόνια στην διαταραχή του αυτιστικού φάσματος ανήκε το 1 στα 100,000 άτομα.
  • Πριν 3 Χρόνια το ποσοστό αυτό έπεσε στο 1 πρός 151.
  • Σήμερα το ποσοστό είναι στο 1 πρός 96.

Αξίζει να σημειωθεί το ποσοστό σε σχέση με  το φύλο , 4 αγόρια πρός 1 κορίτσι .Ο αυτισμός δηλαδή δείχνει να εκδηλώνεται περισσότερο στα αγόρια.

Όσον αφορά στην χώρα μας , στο σύνολο του ελληνικού πληθυσμού , τα άτομα με κάποια μορφή αυτισμού - καθώς πρόκειται για πολύπλοκη διαταραχή - ανεξαρτήτως ηλικίας και κοινωικό μορφωτικού επιπέδου της οικογένειας ,υπολογίζεται σε 30,000-40,000 ενώ κάθε χρόνο προστίθενται στη ομάδα αυτή 300-400 παιδιά με διαταραχές του αυτιστικού φάσματος.

Ο αυτισμός δυστηχώς , δεν προλαμβάνεται και δεν θεραπεύεται , τουλάχιστον μέχρι σήμερα , καθώς η ακριβής αιτιολογία του είναι ακόμα άγνωστη.

Έτσι ενα παιδί με αυτισμό θα γίνει ένας ενήλικας με αυτισμό.

 Η έγκαιρη και έγκυρη , όμως διάγνωση και η πρώιμη διεπιστημονική παρέμβαση μπορούν να βελτιώσουν όχι μόνο τα συμπτώματα αλλά και να βοηθήσουμε το παιδί με αυτισμό να αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις ικανότητες του.